Peter- en meterschap Revalidatie Jonge Volwassenen

zo 24-11-2019

JEF VANDORPE EN GITTE HAENEN NEMEN HET PETER- EN METERSCHAP VOOR HET CENTRUM VOOR JONGE REVALIDANTEN HERBOSCH-CEURREMANS TE REVARTE OP


Om de bekendheid van ons Centrum voor jonge revalidanten Herbosch-Ceurremans nog te vergroten hebben we een samenwerkingsafspraak rondom peter- en meterschap afgesloten met Jef Vandorpe en Gitte Haenen.
Jef is een jonge topsporter (rolstoeltennis) en deelnemer aan de paralympics. Gitte behaalde reeds medailles op het EK para-atletiek in Berlijn en hoopt zich te kwalificeren voor de paralymische spelen in Tokio in 2020.
Gitte en Jef helpen mee om het signaal te geven aan de maatschappij dat onze jonge revalidanten specifieke zorg, aandacht en begeleiding nodig hebben bijvoorbeeld voor wat betreft de re-integratie in de sportwereld. Jongeren die een ernstig trauma hebben meegemaakt, hebben veel aan andere jonge mensen die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt. De gedrevenheid van Jef en om met een beperking in de sportwereld zoveel te bereiken, kan onze revalidanten terug moed geven en hen doen inzien dat ze ook heel wat  kunnen bereiken in hun leven, ook met een beperking. Het is hen een duwtje in de rug geven en een stukje "mee op weg gaan" tijdens hun revalidatieproces en hen kracht geven om, net zoals zij, dromen waar te maken: "lf you can dream it, you can do it."

Voorstelling Jef Vandorpe“Dag iedereen, ik ben Jef Vandorpe en ik ben 18 jaar. Sinds mijn 8,5 jaar ben ik (deels) rolstoelgebruiker, want het is nu gevorderd tot een punt waar ik korte afstanden kan stappen maar wel de rolstoel nodig heb voor lange afstanden en sport. Ik doe rolstoeltennis op een internationaal niveau en dit combineer ik met mijn studies. Mede door mijn sport heb ik al heel veel mensen ontmoet en gesproken die in een gelijkaardige situatie zitten. Hierdoor heb ik al heel wat ervaringen opgedaan, die ik heel graag deel. Ik zou dan ook graag de revalidanten helpen door eventuele vragen te beantwoorden, ze te motiveren om door te zetten en het allerbelangrijkste: ze laten inzien dat er een hele nieuwe wereld open gaat, en er nog zoveel is dat ze kunnen ontdekken."

Zie verder  https://www.facebook.com/900717819974782/posts/2205802216132996/
 

Voorstelling Gitte HaenenAl van kleins af aan ben ik bezig met sporten. Zo zijn onder andere zwemmen, judo, atletiek, pencak silat, diepzee duiken, muurklimmen, squashen, fitnessen,.. de revue gepasseerd. Rond mijn 19 jaar kwam ik bij het thaiboksen terecht. Al na de eerste training was ik verkocht. Zowel fysiek als mentaal was dit een uitdagende sport. Een sport die veel techniek, doorzetting, snelheid en kracht vereiste.
Al vrij snel nam ik deel aan wedstrijden. Mijn droom was om wereldkampioen te worden. Maar in de zomer van 2010 kreeg ik op training een misplaatste trap op mijn linker knie waardoor mijn voorste kruisband volledig afscheurde en mijn leven helemaal veranderde.

Wat een routine operatie moest zijn werd het begin van een lijdensweg. Zes jaar lang moest ik verschillende operaties en behandelingen ondergaan. Ik leed helse pijnen in mijn knie, onderbeen en voet. 

In 2014 kon ik niet meer. Mijn voet stond scheef, was gezwollen en zag paars, er op steunen en stappen was niet meer mogelijk. Van mij mochten ze dat been afhakken, ik was op. Door de constante pijn en medicatie was ik moe en futloos.

Twee jaar later, na nog verschillende operaties en ziekenhuizen, kwam ik terecht bij Professor Somville, in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Hij onderzocht mijn been en bestudeerde mijn dossier. Ik vertelde hem over de behandelingen, en het gevoel geen uitweg meer te zien. Drie weken later bij een nieuwe consultatie zei hij dat mijn been niet meer te redden was. Hij verwees me door naar een psychiater, de operatie werd zeven weken later - op 27 april 2016- ingepland. 

Na mijn ontslag uit het ziekenhuis, verbleef ik tot in augustus in Revarte, het revalidatieziekenhuis. Daar kreeg ik weer zin in het leven, stelde ik nieuwe doelen en dromen. 

Twee weken na mijn ontslag uit Revarte testte ik voor het eerst een blade, een speciale prothese om te hardlopen. Ik zocht sponsoring om de blade te kunnen kopen zodat ik opnieuw kon leren lopen en me weer op sport kon focussen.

In 2017, 1 jaar na mijn amputatie, liep ik de 5 km tijdens de 10 miles van Antwerpen, verbeterde ik het wereldrecord op de 400m sprint, nam ik in juli deel aan het WK para- atletiek voor atleten met een beperking en werd ik 4de op de 100m sprint. 
Eén maand later bracht ik mijn allereerste sprint triatlon, 800m zwemmen - 20km fietsen en 5km lopen, tot een goed einde. En nog een maand later finishte ik een 2de sprint triatlon op het WK in Rotterdam.
Na dit bewogen jaar moest ik een keuze maken tussen triatlon en atletiek. Ik koos voor atletiek. Naast de 100m sprint startte ik in januari 2018 met mijn eerste verspringtrainingen. 
In de zomer van 2018 won ik op het EK para-atletiek in Berlijn twee medailles. Zilver in het verspringen en brons op de 100m sprint.

Momenteel focus ik me op het WK para-atletiek dat van 7 t.e.m. 15 november in Dubai zal plaatsvinden. Ik hoop hier mooie prestaties neer te zetten en een medaille te halen zodat ik me rechtstreeks kan kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio 2020. 

Ik hoop dat ik, door mijn verhaal te vertellen, anderen kan inspireren en nieuwe doelen en mogelijkheden kan laten zien wanneer het lijkt dat de mogelijkheden en doelen op zijn.
Mijn motto is: “When life punches you, punch back harder”, dat is wat ik probeer te doen ondanks de hindernissen op mijn pad.
In de jaren van medische miserie heb ik, door de mensen rond mij, ook intense momenten, liefde en vriendschap gekend, dat was een “drive” voor mij om het vol te houden.

Zie verder
https://sporza.be/nl/2018/08/27/gitte-haenen-in-sportweekend/
https://www.een.be/een/sport-kent-geen-medelijden-daarom-ben-ik-atleet

 

DELEN
© 2020 RevArte | Alle rechten voorbehouden. Designed by MDG CREATIVITY | © MDG PROMOTIONS BV