Sport- en bewegingstherapeut

 
Wij bieden de revalidanten in Revalidatieziekenhuis RevArte ook Sport- en Bewegingstherapie aan.

De Sport- en Bewegingstherapie bestaat uit 3 verschillende activiteiten:

1. Sport
2. Cardio-/conditietraining
3. Functionele (sociale) integratie
 

Sport

Als onderdeel van een gezonde levensstijl en kaderend in secundaire preventie gaan we proberen om de revalidanten terug aan het sporten te krijgen en ze te laten kennismaken met allerlei sporttakken. Dit kunnen zowel de gewone sporten zijn alsook de aangepaste sporten (vb. rolstoelbasket, …)
Regelmatig geven we initiaties zodat de revalidanten in contact kunnen komen met minder gekende sporten (vb. Nordic Walking, …)
Enkele keren per week organiseren we een Start 2–programma (Start to walk, run, bike) waar de revalidanten hun conditie eveneens kunnen verbeteren (kan samenlopen met het cardio-programma).
 
Wekelijks is er een ruim aanbod van verschillende sporten, o.a. tafeltennis, badminton, darts, pétanque, …
De revalidanten hebben ook de mogelijkheid om wekelijks te gaan zwemmen.
 
Na hun verblijf in RevArte kunnen we de revalidanten in contact brengen met een sportclub in hun buurt, waar ze dan hun sportieve activiteiten kunnen verder zetten. Dit kan zowel in gewone sportclubs als in sportclubs voor personen met een beperking.
 

Cardio-/conditietraining

Bij hun terugkeer in het dagelijks leven worden de revalidanten geconfronteerd met een gebrek aan uithouding, dit zelfs bij het uitvoeren van gewone dagdagelijkse activiteiten.
Via aangepaste programma’s gaan we de conditie van de revalidanten op verantwoorde wijze verhogen. Deze training gebeurt steeds onder toezicht en wordt regelmatig aangepast en bijgestuurd.
Zo krijgen we een overzicht van de evolutie van zijn/haar conditie en kunnen we zien of er vooruitgang wordt gemaakt.
Deze conditietraining kan op ergometerfiets, -loopband of –handfiets gebeuren.
De gegevens die wij verzamelen kunnen achteraf meegegeven worden met de revalidanten zodat ze hun conditietraining kunnen verder zetten in een fitnesscentrum.
 

Functionele (sociale) integratie

Hier wordt geprobeerd om de stap naar huis toe vlotter te laten verlopen en zo de reïntegratie te optimaliseren.
Er wordt gekeken op welk vlak de revalidanten bijkomende begeleiding nodig hebben. Dit kan zowel het inoefenen van het openbaar vervoer (tram, bus, roltrap, …), het terug leren fietsen, het gewoon wandelen op straat, of het leren rijden met een rolstoel zijn.
 
  • Bij rolstoeltraining gaan we rolstoelgebonden personen leren om met de rolstoel te rijden en hindernissen (zoals stoeprand, …) te nemen.  Het rijden en besturen van de rolwagen, en het balanceren op 2 wielen is eigenlijk zeer belangrijk voor deze mensen.  Hierop wordt in de eerste fase dan ook veel geoefend.
  • Bij straattraining leren we de revalidanten terug buiten te stappen op verschillende ondergronden zoals gras, grind, voetpad, hellend vlak, … . We oefenen ook op het veilig oversteken van de rijweg.
  • We besteden ook veel aandacht aan het terug leren fietsen omdat dit een activiteit is die de revalidanten samen met familie en vrienden kunnen doen.  Het fietsen kan met een gewone fiets, een driewieler, een ligfiets of een handbike. In eerste instantie gaan we oefenen op evenwicht, het vertrekken en het stoppen. Later gaan we over naar rijden in het echte verkeer.
  • Bij het oefenen van het openbaar vervoer gaan we samen met de revalidanten de bus, de tram en de roltrap te nemen. Voor de meesten is dit een hele stap die ze meestal niet alleen durven te zetten.
  • In de bewegingsgroep (voor bijvoorbeeld mensen met een hersenletsel) worden allerlei oefeningen gedaan ter verbetering van evenwicht en lenigheid. Een deel van de oefeningen gebeurt in stand, een andere deel bestaat uit matoefeningen .
     
We leren de revalidanten dus om ‘terug naar buiten te komen’ en proberen hen optimaal voor te bereiden op de terugkeer in hun dagelijks leven.


Revalidatieziekenhuis RevArte sport- en bewegingstherapeut
 

DEEL DEZE PAGINA

© 2019 RevArte | Alle rechten voorbehouden. Designed by MDG Promotions bvba / Hosted by Server-Colocate.com